Könnyűszerkezetes építésről akkor beszélünk, ha a falak nem hagyományosan téglából, hanem fém vagy fa tartószerkezetből készülnek. Cégünk elsősorban a favázra épülő, rendkívül energiatakarékos, (a hagyományosnál) olcsóbb faházak kivitelezésében úttörő Magyarországon. A tévhitekkel ellentétben nem csak a „gerendaház” faház. Az általunk kivitelezett házakról első ránézésre szinte senki, de még behatóbb vizsgálattal is csak a szakértők tudják megmondani, hogy fa tartószerkezetre épültek.

 

 

A FAHÁZAKRÓL

 

A könnyűszerkezetes házakat, ma még gyakran leszóló hangon faháznak titulálják, és mint a tartósság és minőség rovására tett kompromisszum él a köztudatban. Mindez - szakszerű építés mellett - nem igaz!

Azt mindenki elfogadja, hogy ez a legolcsóbb és leggyorsabb módja a saját otthon kialakításának. Akár 30-50%-al is olcsóbb és általában 3 hónapos határidőre kulcsrakészen is rendelhető.

Azt azonban még kevesen fogadják el, hogy ezek a házak nem csak a fenti előnyökkel bírnak, de jobbak is! Szakszerű építés mellett ugyanolyan tartósak mint a téglaház. Léteznek igazán öreg, ma is használt fa szerkezetek, pedig azok építésekor még nem is létezett a modern kémiai faanyagvédelem. Hőszigetelésük nem hogy megközelíti, de minden esetben messze túl is szárnyalja a téglaházakét, és a vékonyabb falak révén azonos alapterületen kb. 5%-al nagyobb lakófelületet nyerünk. Még a hangszigetelésük is legalább olyan mint a téglaháznak.


Az olcsóság fő forrása is a gyorsaságban rejlik, hisz tudjuk a munkaerő milyen drága. Másrészt az alapanyag szükséglet könnyebben, pontosabban kalkulálható. Tehát fontos kiemelni, hogy itt nem az anyaggal, főleg nem az anyagminőséggel, hanem az - amúgy igen drága - idővel tudnak spórolni.


A jól megépített könnyűszerkezetes ház lelke a szigetelés. Ezen múlik minden. Ha a szerkezetbe folyamatosan nedvesség jut, az valóban tönkreteheti a fa vagy fém vázszerkezetet. Gondoljunk azonban bele, hogy a téglaházakra is hasonló hatással van a nedvesség!Nedvesség két módon juthat a szerkezetbe:1.) közvetlenül a talajból, csapadékból, csőrepedésből. Ez a talaj felé való szigetelés hiányosságaira, az alacsony lábazatra, vagy a vízszerelés problémáira vezethető vissza.


2.) közvetve, a levegő nedvességének a falakban való kicsapódása által. Ez akkor következhet be, ha a szigetelés nem megfelelő vastagságú, a fal belső oldalán nincs megfelelő párazáró réteg, vagy a kontár munka következtében a falakba kerülő szigetelőanyag nem tölti ki folytonosan a vázszerkezet közti teret. Ilyenkor a téli fűtés során a bent felmelegedő párás meleg levegő, a falban találja meg azt a hideg felületet, ahol a pára lecsapódik, és egész télen át nedvesíti a falat, tovább rontva a szigetelőanyag szigetelőképességét, rothasztva a vázszerkezetet.


Mindez nem a technológia, hanem kizárólag az azt alkalmazó ember hibája lehet. Csak szakértelem és odafigyelés kérdése, hogy a pénzünkért mit kapunk.


Minden építkezőnek javasoljuk, hogy csak referenciákkal, megbízható, lehetőleg minősített technológiával bíró kivitelezőt válasszon. Ha így tesznek, biztosan sok örömük lesz családi otthonukban, esetleg hétvégi házukban, és soha nem kívánkoznak vissza a rideg tégla- és betonfalak közé.


Talán azon is érdemes elgondolkozni, hogy a könnyűszerkezetes házak - főként a fa szerkezetűek - egy megújuló természetes építőanyagból készülnek. A fa a természet ajándéka. A téglát és a cementet rengeteg energia felhasználásával, a földben mély sebeket ejtve nyerik ki. Ma Európában mindenhol gazdálkodnak a fával, nem rabolják ki a természetet. A kivágottak helyett újakat ültetnek, az erdőállományok nem csökkennek. A fa szerkezetes házak után nem lesznek soha erdőszéli tégla és szemétkupacok, hisz mikor visszakerülnek a természetbe, maguktól lebomlanak. 

A faház tulajdonságai


Az előírt fakezelési munkák (nedvességtartalom max.:16%) elvégzése után gyakorlatilag korlátlan az időtartama.
A modern lángmentesítő anyagoknak köszönhetően a faház tűzvédelmi besorolása alig rosszabb a kőépület paramétereinél.
Szakszerű tervezéssel fából bármilyen nagyságú épület felépíthető.


Terhelhetőség: A függőleges oszlopoknak és az egymáshoz csapolással kapcsolódó elemeknek köszönhetően a faszerkezet teherbíró képessége nagyságrendekkel meghaladja a kőházét. Ezt igazolja az is, hogy a földrengésveszélyes területeken többnyire faházakat építenek.


A fával építkezés előnyei:

-         a fának kiváló hőszigetelő képessége van, és a fával építkezés külön sajátossága hogy a szerkezet lehetővé teszi bármilyen vastagságú szigetelő anyag beépítését.

-         a faházak falainak felállítási ideje maximáltan egy hónapot vesz igénybe, itt az építtető rengeteg járulékos költséget tud megspórolni a hagyományossal szemben.

-         a faházak építési költségei jóval alacsonyabbak, mint a hagyományos házaké.

 

A tetőszerkezet hagyományos vagy kerettartós fa tetőszerkezet. A tetőfedés úgyszintén hagyományos, cserép illetve zsindely javasolt. A padlóburkolat, valamint az épületgépészet az építtető igénye szerint. A nyílászárók a megrendelő által közölt egyedi vagy típus nyílászárók.